ego dood

Is mijn EGO dood?

Ik krijg steeds vaker persoonlijke vragen over het ontwaken van jezelf, het bereiken van verlichting, leven zonder angsten, het volgen van je hart, het tot uiting brengen van je hoogste potentieel etc. Het zijn interessante vragen die mij helpen groeien naar het formuleren van eigen antwoorden in waarheid.
 
Gister ontving ik de vraag of mijn ego-dood is?
 
Ego-dood is het “volledig verlies van subjectieve zelf-identiteit.” In Jungiaanse psychologie verwijst dit naar een fundamentele transformatie van de psyche. In de dood en wedergeboorte mythologie van ego-dood is het een fase van zelf-overgave en transitie, zoals beschreven door Joseph Campbell in zijn onderzoek naar de mythologie van de Hero’s Journey.
 
Vanuit een bepaald gezichtspunt kun je het leven zien als een illusie, een projectie van de geest, die wij met elkaar creëren. Ons ware wezen is volmaakt en streven naar verlichting is niet nodig, want we zijn allemaal al verlicht.
 
Zodra je de verlichting probeert te zien als een concept of staat van éénzijdig licht en liefde en je leven toewijd aan het bereiken van deze staat, dan sla je de plank geheel mis.
 
Ik zie in niet-spirituele en spirituele groepen mensen zichzelf kei hard voorbij lopen. Nog steeds vanuit de onderliggende behoefte om ergens bij te willen horen en erkenning te krijgen. Ze hopen allemaal datgene te vinden bij een ander, buiten zichzelf.
 
Onder de noemer ik ga voor licht en liefde hebben ze zichzelf ‘heilig’ verklaard waardoor ze niet door hebben dat ze aan het energie zuigen zijn op de verkeerde plek(ken).
 
Opgelet: Het spiritueel ego is hier aan het werk en die neemt subtiele vormen aan.
 
In werkelijkheid is het niet mogelijk om verlicht te worden zoals daar veelal over gedacht en gesproken wordt, want er is niemand om de verlichting te bereiken. De erkenning van het besef dat er niet een ‘iemand’ in werkelijkheid is om verlicht te raken, en dat er nooit iemand kan zijn die, nu of in de toekomst, een dergelijke toestand kan bereiken, is wat neerkomt op verlichting.
 
Het paradoxale is dus dat de zoektocht naar verlichting, of een leven in licht en liefde, of ultieme vrijheid (etc.) er juist voor zorgt dat je het niet bereikt.
 
De directe zelfrealisatie zal zich voordoen en zal onthuld en bevestigd worden in overtuigende waarheid door het proces van zelfonderzoek.
 
‘Zelfonderzoek’, ook wel ‘self-enquiry’ of ‘atma-Vichara’, is een effectieve middel van het blootstellen van de onwerkelijkheid van het ‘ik-concept, of ego. Gewoonlijk voelbaar als het feit dat je ‘jezelf’ bent die een transitie doormaakt naar de pure onveranderlijke zelf als enige een perfecte realiteit.
 
Dit is de ultieme waarheid.
 
Jezelf vragen blijven stellen over het ego of over de verlichting in de hoop dat je het zult vinden of dat je ooit zal begrijpen is een afleiding van het ego om niet naar binnen te keren.
 
Het werkelijke antwoord waar je naar op zoek bent kan ik je niet geven omdat het anders een intellectueel spel blijft. Het gaat voorbij aan het intellect.
 
Wees stil en keer naar binnen. Begin met de simpele vraag: ‘Wie ben ik?
 
Ben je bereid om de zoektocht in de buitenwereld te staken en naar binnen te keren. Naar de Stilte in Jezelf?
 
सच्चितानन्द ♡

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *