transformatieproces

Hoe herken je dat je in een transformatieproces zit?

Vraag jij je weleens af hoe het komt dat je bent zoals je bent? Een diepzinnige vraag. Ikzelf heb me dit ook heel lang afgevraagd, een vraag die ik wellicht nooit echt helemaal zal kunnen beantwoorden.

Eén van de redenen waarom ik me dit af heb gevraagd is omdat ik in mijn omgeving vaak opvallende reacties krijg en dat zet je toch aan het denken. Om even het een en ander te verduidelijken: los van het feit dat ik me altijd al ‘anders’ heb gevoeld, krijg ik dit ook regelmatig te horen. Vooral de vraag: je bent nog zo jong, hoe komt het dat jij al zo bewust bent, hoor jij geen anderen dingen te doen op deze leeftijd? Ik heb geen idee, volgens mij doe ik gewoon wat ik hoor te doen.

Waar ik me toen nog niet van bewust was, is dat ik door deze vraag: ‘Wie ben ik?’ op zeer jonge leeftijd aan mezelf te stellen, mijn transformatieproces startte.

Ontwikkelingsproces

Ik heb een moeilijke (zeer kwetsbare) jeugd waarbij er dingen zijn gebeurd die niet gezond zijn voor een kind. Het heeft er voor gezorgd dat ik al snel, te snel (lees: 7 jaar) verantwoordelijkheden moest dragen en al snel volwassen moest worden.

Naarmate ik ouder werd (lees: 14 jaar) kom ik er opeens achter dat mijn jeugd vrij ongewoon is, en door met andere vriendjes en vriendinnetjes om te gaan kwam ik erachter dat het leven ook anders vormgegeven kon worden.

Dat komt binnen als een shock en tegelijkertijd als een opening om de verandering in te zetten. Maar ach, in de puberteit had ik daar niet zo’n behoefte aan. Mijn ogen sluiten voor wat er werkelijk aan de hand was, is makkelijker. Ergens kon ik het ook niet omvatten. Dus ik deed wat ik geleerd had om te doen en anderen mensen om me heen zag doen: ontkennen. Ik ontkende dat ik dood ongelukkig was, ik ontkende dat er taferelen plaats vonden die abnormaal waren, ik ontkend dat ik gevoel had (etc.).

Ik zette mijn masker op, en ging mee met de sleur, doen alsof er niks aan de hand is.

Verlangen naar meer

Vervolgens met vallen en opstaan begint er toch een besef te komen. De pijn wordt te groot.

Ik heb niet voor mijn jeugd gekozen maar ik bepaal wel wat ik verder met mijn leven ga doen. En als het zo door blijft gaan gaat het er niet beter op worden. Daarnaast was er bij mij een diep verlangen naar meer, naar anders.

Alsof een innerlijke stem je langzaam ontwaakt en je vertelt je eigen pad te volgen.

Gezien mijn leeftijd (lees: 18 jaar) was dit een nog vrij onbewust proces. Maar langzaam werd het voor mij duidelijker.

In zo’n periode lijkt alles tegelijk te komen. Je kunt er niet meer omheen, de impact van de verandering dringt in alle facetten tot je door en je realiseert je dat het nooit meer zo zal worden als voorheen.

Er is vaak sprake van verwarring, die meestal gepaard gaat met stress. Met je verstand kun je in zo’n periode maar weinig en toch kun je het gevoel krijgen dat het je compleet overneemt. Oneindige innerlijke gesprekken.

Je wordt overspoeld door gevoelens en emoties en je lijdt aan een chronisch gebrek aan energie. Dan komt de cruciale vraag: durf ik mijn verleden en de manier waarop ik nu leef los te laten en te kiezen voor een leven vanuit innerlijke kracht? Leven zoals ik dat wil?

Als je het antwoord: JA! diep in je wezen voelt en daarna gaat handelen dan zul je natuurlijk zien dat er spontaan dingen op je pad komen die je helpen in je proces.

Dat was in ieder geval bij mij het geval.

Langzaam werd ik intuïtief geleid naar een gezonder en bewuster leven. Een leven meer vanuit mijn kern. Door de keuze van een passieve naar een actieve houding heb ik ervoor gezorgd dat ik mijn blik niet meer richtte op het verleden maar op het nu, en vanuit het nu op de toekomst.

Kies ik voor angst of vertrouwen?

Opeens (lees: 22 jaar) kijk ik achterom en zie ik dat ik verandert ben en de mensen en omgeving niet meer bij deze ‘andere ik’ passen. Oei, dat is dan toch wel even schrikken. Want wat ga ik nu doen?

Kies ik er voor om vanuit het hier en nu naar de toekomst te kijken, waarin de kans groot is dat ook mijn omgeving zal veranderen of wil ik toch stiekem terug naar het verleden omdat die voor mij bekend en ‘veilig’ voelt, alhoewel ik natuurlijk beter weet.

Dit is voor mij een zeer moeilijke proces geweest die tegelijkertijd ook heel natuurlijk verlopen is. Ik realiseer me dat het best bijzonder is dat ik op zo’n jonge leeftijd al tot deze inzichten ben gekomen en dat het vrij ongewoon is dat ik vanuit dit niveau van bewustzijn mag leven.

Dit besef is overigens wel pas echt tot me doorgedrongen door de mensen om me heen (en dat doet het nog steeds). Ik ben mijn omgeving daar erg dankbaar voor. Maar ik weet ook dat het niet altijd even gemakkelijk is.

Want ja, gezien de dingen die ik doe, de manier waarop ik leef en mijn interesses ben en blijf ik toch wel een beetje ‘een vreemde vogel’.

Het is wanneer mensen aan komen met vooroordelen dat het mij raakt. Dat maakt verder ook niet uit, ieder zijn ding, ieder zijn keuze en zijn leven. Het is voor mij in ieder geval een moment om te checken hoe sterk ik sta en trouw te blijven aan mezelf.

Trans-form-eren

Doordat ik steeds beter afstand heb kunnen nemen van datgene wat het veranderingsproces heeft ingeluid, kan ik het verleden nu een plek geven. Dat wil zeggen dat ik kan terugkijken en zien welke zingeving achter deze verandering ligt. Ik heb de lessen eruit gehaald en geïntegreerd in mijn dagelijks leven.

Het is in mijn proces belangrijk geweest (en dat is het nog steeds) om de diepere betekenis achter de verandering te doorgronden, want alleen dan kan ik negatieve lessen uit het verleden op positieve wijze gebruiken in de toekomst. Vele oude (denk)patronen heb ik hierdoor weten te doorbreken en los gelaten.

Misschien herken je jezelf in mijn verhaal, en vraag je je nu af welke signalen er zijn om een transformatieproces te herkennen? Dan heb ik speciaal. voor jou een vlog over 9
signalen in jouw transformatieproces
.

Het allerbeste.

Namasté,
Gretta

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *