niet weten

De kracht van het Niet Weten

Ik kan me de tijd van Willen Weten nog heel goed herinneren.

Het uitte zich in allerlei taferelen …

  • De tijd van erbij willen horen en mezelf graag beperken met stickertjes als ‘HSP’ of ‘Introvert’ ..
  • De tijd van  mezelf  verliezen in onzekerheid door de vergelijkingen met anderen.
  • De tijd van gezien willen worden en mee razen met al die mensen op zoek naar succes, het geluk en verlichting.

Maar ook,

  • De tijd van het kiezen voor de gulden middenweg, zodat ik de confrontatie met anderen, en vooral niet met mezelf aan hoefde te gaan.
  • De tijd van alles over-analyseren en over-piekeren omdat ik dan het antwoord wel zou vinden.
  • De tijd van schijnbaarhard werken om mijn illusionaire wonden uit het verleden te helen of gevisualiseerde doelen voor de toekomst te bereiken.

En bovenal de onderliggende essentie van dit alles,

De tijd en zoektocht waarin ik er achter probeerde te komen Wat ik Wil en Wie ik Ben….

Na 10 jaar zoeken in vrijwel alle hoeken van de wereld, zowel in mijn binnen-en buitenwereld bereik ik een fase van uitputting, verlangenloosheid en lichte depressie.

Ik bereikte een punt van ‘Niet Weten’ …

Het Niet Weten is iets waar ik me tijdens de 10-jarige zoektocht tegen heb verzet. Ik was immers op zoek, toch?

Wie had gedacht dat ik in het Niet Weten mijn Ware kracht zou vinden? 

Ik weet dat ik niet de enige ben die zich herkent in de zoektocht naar Willen Weten  en daarin keer op keer met de neus op de feiten wordt gedrukt;

– dat het antwoord die je gevonden hebt niet lijkt te kloppen en je weer terug bij af bent, in het Niet Weten.

Waarom?

Voor twee redenen:

  1. Je hebt het al (wat je wil, waar je naar zoekt of naar ‘verlangt’)
  2. Je kent jezelf niet, omdat je dat nooit kunt. Het subject kan nooit het object zijn, net als een mes zichzelf niet kan snijden, vuur zichzelf niet kan branden, licht zichzelf niet kan verlichten. Het is altijd een eindeloos mysterie voor zichzelf.

‘Ik Weet Het Niet’ is hetzelfde als ‘Ik Houd Van’ 

Dit Niet Weten is hetzelfde als ik houd van, ik laat los, ik probeer niet te controleren of te forceren…

En daarvoor als je denkt dat je het begrijpt, begrijp je het niet. Als je Weet dat je het niet begrijpt, dan begrijp je echt. Want het Goddelijke is onbekend voor hen die weten, en bekend voor hen die niet weten.

Dus het principe is:

Iedere keer als je vrijwillig de controle los laat, met andere woorden niet langer vast klampt aan jezelf, heb je toegang tot een ongekende macht. De hele tijd was je energie aan het verspillen aan zelfverdediging, proberen om dingen te managen en proberen om de dingen te conformeren aan jouw wil.

Op het moment dat je stopt met dat te doen, verkeer je in de Stilte en is die verspilde energie voor jou beschikbaar. En daarom, met deze energie voor jou beschikbaar, ben jij één met de Stilte en heb je de energie!

Wanneer je echter probeert om te handelen alsof je God bent, dat wil zeggen dat je niemand vertrouwt, dat jij de dictator bent en iedereen en alles om je heen in het gareel moet houden, dan verlies je deze goddelijke energie. Wat je doet is jezelf verdedigen.

Het is simpel. Sta stil, zie wat je doet en …

Kies kalm je weg temidden van het rumoer en de haast, en herinner je hoeveel vrede er in de stilte kan zijn.

Realiseer dat wanneer ik het heb over Niet Weten,  ik het niet heb over je verschuilen achter de uitspraak  ‘ik weet het niet’. Er is een voelbaar verschil tussen het zeggen dat je iets niet weet om iets te ontlopen of uit de weg te gaan en het voelen dat je een veld van Niet Weten binnen in jezelf hebt bereikt.

Als je het niet meer kan volgen, of als je je af vraagt welke van de twee er zich momenteel in jezelf afspeelt, stuur dan gerust een bericht.

niet weten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *