negatieve energie

9 manieren om je af te sluiten voor negatieve energie

Jezelf afsluiten voor (negatieve) energie van anderen is iets wat erg handig kan zijn voor mensen die veel prikkels en signalen binnen krijgen en erg gevoelig zijn (HSP) voor alles wat er om hen heen gebeurt. Dit betekent dus ook dingen die niet met het blote oog te zien zijn. Wanneer je dit niet doet kun je er veel last van krijgen, zowel emotioneel als fysiek.

Wanneer ik bijvoorbeeld in een ruimte kom, denk aan trein, winkel, school, feestje, overal met veel mensen, kan ik soms vermoeid raken doordat andere mensen mij veel energie kosten, als er iemand rond loopt met hoofdpijn, kan het zo zijn dat ik dat overneem.

Als er iemand rond loopt die depressieve klachten heeft, kan ik me down voelen. Toen ik me hier nog niet echt bewust van was ging ik vaak op zoek naar redenen en kon ik uren in mijn gedachten blijven malen omdat ik niet snapte waarom ik me nu opeens zo ‘down’ voelde zonder dat er in principe iets met mij gebeurt was.

Intussen heb ik geleerd hoe ik heel bewust met mijn eigen energie om kan gaan en mijn energieveld goed kan af sluiten om er voor te zorgen dat ik deze energieën niet in me opneem.

In mijn werk als coach zet ik bewust mijn energieveld selectief open om intuïtief te kunnen begrijpen wat de ander ervaart. Ik realiseer me dan dat dit niet mijn gevoelens of gedachtes zijn maar van de ander.

Op het moment dat ik me weer plotseling niet lekker voel stel ik mezelf altijd de vraag:

Is dit van mij of is dit van een ander?

Ik krijg altijd antwoord op deze vraag. Als het niet van mij is eis ik dat deze energie mij verlaat en terug gaat naar diegene waar het vandaan komt.

Maar het blijft lastig… Zelfbewustzijn is hierbij essentieel, je moet je zelf goed kennen om dit proces te kunnen volgen en te snappen.

Haal je stekker uit het stopcontact

Je kunt het zien als een stopcontact. Op het moment dat je stroom wilt hebben stop je de stekker in het stopcontact. De stekker is dan verbonden met de stroom, het maakt contact. Op het moment dat je geen stroom meer nodig hebt haal je de stekker uit het stopcontact. Zo werkt het ook met energie. Wij mensen bestaan uit energie, het stroomt door ons heen. Sterker nog, alles bestaat uit energie en wij leven er in. Elk mens, dier, plant, voorwerp, omgeving (etc.) heeft zijn eigen energieveld. De energieveld van de mens noemen ze ook wel aura. Je aura reikt ongeveer zo ver als je handen kunnen reiken. Als je contact wil maken met anderen stem je je op elkaar af ( je stopt de stekker erin ) en maak je energetisch contact. Wanneer je op een gezonde manier het contact weer verbreekt neem je afstand zonder iets van elkaars energie mee te nemen. Hier gaat het vaak mis …

hsp

Voorkom dat je leeggezogen wordt

Omdat de meeste mensen in deze tijd vaak niet goed meer verbonden zijn met de aarde, met anderen en met zichzelf zijn we ons vaak niet bewust van de energie waar we ons in bevinden. HSP’ers (Nieuwe tijd) merken deze energie vaak wel op, maar weten nog niet goed hoe ze hiermee om kunnen gaan. De stekkertjes vliegen rond en zonder dat je het door hebt ben je verbonden met anderen en stroomt er energie bij jou naar binnen die je absoluut niet wilt hebben.

Dit is een vrij onbewust proces die we niet altijd kunnen voorkomen, maar je kunt je er wel voor behoeden. Jezelf afsluiten doe je puur als je ergens heengaat waarvan je zeker weet dat je “leeggezogen” wordt, of als daar mensen zijn die jou van je stuk willen brengen (bv. die klagende schoonzus), of mensen waarvan je weet dat zij niet lekker in hun vel zitten. Het is om jezelf te beschermen. In het artikel: geeft het je energie of kost het je energie? leg ik uit hoe je bewuste keuzes kunt maken met wie je omgaat of waar je je mee bezig houdt om zo te voorkomen dat je teveel in aanraking komt met energieslurpers.

Ga op zoek naar jou stijl van verwerking

Wanneer we merken dat we te veel worden beïnvloed door de energie van anderen, zullen we ontdekken dat de toepassing van technieken om ons te aarden een goed hulpmiddel zijn om onze houding bij dergelijke momenten te versterken.

Als we regelmatig oefenen, zullen we ons innerlijk wezen langzaamaan beter gaan zien en zullen we krachtiger voor onze verlangens opkomen. Dansen, hardlopen en vormen van sport waarbij men voortdurend en zonder agressie actief is, hebben een gunstige uitwerking op onze aarding. Het in contact zijn met planten, maar vooral met bomen, maakt het aarden gemakkelijker.

Neem dus je verantwoordelijkheid want pas dan is er iets aan te doen.

Niemand kan wat doen aan de omstandigheden om jou heen. Sluit je dus niet geheel af voor je omgeving omdat dit gewoon niet gaat. Dan zou je al jouw zintuigen uit moeten schakelen.

Innerlijke rust komt van binnen uit en de omgeving verantwoordelijk stellen voor al het negatieve is (te) makkelijk. Want je loopt ook heleboel positieve ervaringen mis door je af te sluiten. Kijk daarom of je de prikkel bij jezelf op een andere manier kunt gaan verwerken. Je kunt hiervoor een van onderstaande meditatie-visualisatie technieken uit proberen:

 • Wortels schieten
  Concentreer je op de chakra’s gelegen in de holtes van de voeten. Stuur vanuit deze voetchakra’s een aardingsstaaf vijfentwintig meter of meer de grond in, door gras en zand heen, door de aardkorst tot in het gesteente diep in de aarde. Zie jezelf dit in gedachten doen. De aardingsstaaf verstevigt de verbinding met de aarde, zodat je niet wegzweeft als je je geest openstelt (Maak de staaf van materiaal dat je aanspreekt: buizen van koper, terracotta, pijpen, heipalen of wortels van bomen die in de rotsbodem kunnen groeien. Aardingsstaven zijn geen materiële verlengstukken van je voeten. Het zijn producten van je verbeelding. Na verloop van tijd zul je ze gaan voelen als iets lichamelijks, zachtjes duwend en trekkend in je holten van je voeten).Laat nu alles wat je voelt wat niet prettig is, zoals angst, pijn, verdriet en andere negatieve zaken die je bezig houden, langs de aardingsstaven diep de aarde ingaan. Voel hoe ontspannen en licht je je gaat voelen. Ervaar het contact met de aarde en dat de aarde je draagt.
 • Energiestroom
  Ga rustig zitten, met beide voeten op de grond en sluit je ogen. Zucht driemaal diep door tot in de buik. Visualiseer de zon boven het hoofd en laat de energie via de kruin door je heen stromen. Visualiseer een koord/touw of een andere verbinding vanuit de stuitchakra zover mogelijk Moeder Aarde in. Je ververst op deze manier de energie die in je lichaam ziet en voert alle zware en negatieve energie af Moeder Aarde in. (De energie gaat via de aarde weer de kosmos in en circuleert zo rond.)
 • Spiegelen
  Iets wat ook handig is, als je bijvoorbeeld naar iemand toe gaat die alleen maar zit te zeuren en lelijke opmerkingen tegen je maakt, is de spiegeltruc. Voordat je naar die persoon toegaat, visualiseer dat je een spiegel voor je hebt, met de spiegelkant naar diegene toe, jij zit dus achter de spiegel. Elke opmerking die diegene maakt krijgt hij/zij terug, en na een tijdje zullen ze er mee ophouden, omdat ze zichzelf uitputten.
 • Wierook
  Wierook aansteken in je huis is ook een mogelijkheid om ruimtes te zuiveren maar ook voor jezelf, maar dan ook enkel voor jezelf. Neem een stoel met een rechte leuning en plaats daar onder een wierookbrander. Jezelf zo bewieroken doe je dus 10 tot 15 minuten. Dit kan je dus ook met je woning of ruimtes doen door het te zuiveren met wierrook. De sfeer is meestal daarna veranderd.
 • Glazenbol
  Wat je ook kunt doen is een glazen bol om jezelf visualiseren of een cape die geen negativiteit doorlaat. Je kunt dit doen door 5 á 10 minuten in gedachten deze bol te visualiseren of met je handen de ruimte om je heen visueel af te zetten.

 

hsp

Stem af op jezelf

Het maakt niet uit als je dit een beetje vreemd of apart vind om te doen. Probeer het eens en je zult merken dat je je sterker voelt. Neem jezelf echter wel serieus als je dit doet.

Vergeet niet: jij bent de baas over je eigen energie.

Richt je aandacht vooral op jezelf en niet op elke individu met zijn/haar problemen. Die horen bij de ander, niet bij jou. Laat dat bij de ander, door dat tegen jezelf te zeggen. Je mag natuurlijk best empathie tonen en je inleven met de anderen. Maar jouw energie, daar gaat het om. Daarmee ben jij sterk. Als jij lekker in je vel zit, dan kunnen anderen en hun energie jou niet deren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *